Allmänt

Allt te som inte är örtte kommer från samma växt, nämligen tebusken Camellia Sinensis som givits sitt namn av Carl von Linné. Tebusken är egentligen ett träd och kan i vilt tillstånd bli upp till 20 meter högt. Odlad håller man den runt en och en halv meter för att underlätta skörd. En tebuske ger oftast inte ens ett hekto färdigt te per år, men varje buske kan skördas i upp till 100 år. Av dessa skördar gör man svart te, grönt te och en del andra varianter.

HISTORIA

Enligt legenden så dracks den första tekoppen av kinesiske kejsaren Shen Nong när det föll blad från vildte ner i en gryta med kokande vatten. Hur det har gått till i verkligheten vet man inte riktigt, men de man vet är att te druckits i tusentals år.

Carl Von Linné

Linné tyckte att Sverige lade allt för stora summor pengar på att importera te till Sverige och ville att Sverige skulle bli självförsörjande genom inhemsk odling. Linné hade till en början stora problem att få hem plantor till Sverige samt transport till Uppsala. Till exempel erbjöd Linné ett arvode motsvarande närmare 70 000 kr i dagens penningvärde bara för transporten från Göteborg till Uppsala. Efter många försök fick Linné hem sina plantor till Uppsala för att odla. Linné lyckades hålla liv i plantorna i hela 18 år men trots detta finns inställningen i Sverige att teplantor inte går att odla i Sverige.