Skörd nr 2

Det är ett tag sedan den första skörden gjordes 2018. Och sedan dessa har teodlingen hunnit kompletteras med ett växthus.

I år hade dessa teplantor vuxit till sig så pass att det var dags att beskära dem. Vilket gav ett lämpligt tillfälle att också skörda dem.

Skörden den 9:e juni 2020 gav tre korgar med 122 g teblad och ny möjlighet för teplantorna att växa sig större.

Dessa teblad fick sedan torka en dag och efter det gicks bladen igenom för att rensa bort kvistar och fula teblad. Traditionellt skördas de två blad och en bladknopp, men under gotländska förhållanden är vi lite mer generösa i vad som får vara med.

Tebladen bearbetas sen genom att vi knådar dem ganska kraftfullt för att få bladen att börja reagera med syre innan de upphettas.

Efter det ska tebladen hettas upp för att avstanna oxideringen. Vi har valt att använda en panna som hettas upp till lagom temperatur. En lämplig nivå verkar vara runt 100 grader. Tebladen behöver konstant röras runt så de inte bränner.

Efter tre minuter läggs tebladen på en handduk för en andra massage. Här börjar man kunna känna en välbekant doft av grönt te. Sen läggs tebladen tillbaka i pannan igen i ytterligare tre minuter på samma temperatur. Och slutligen läggs de tillbaka på handduken för en sista knådning och formning av tebladen.

 

Efter detta får bladen torka ytterligare ett dygn eller kanske mer beroende på luftfuktigheten på platsen.

När bladen hade torkat helt hade vi kvar 40,4 g färdigt grönt te.

Tags: Inga Taggar

Kommentarer är stängd.